Om likheter och olikheter

Det finns en direkt likhet mellan svensk fotboll och svensk hoppsport. Båda söker en ny förbundskapten. Det finns också en stor skillnad. De stora tidningsdrakarna skriver spaltmeter om jakten på förbundskapten i fotboll men inte ett ord om jakten på förbundskapten i hoppning. Ändå är ridsporten den största sporten efter fotboll i antalet utövare.
 
Fotbollen har en internationell världsstjärna i Zlatan Ibrahimovic. Uppgifter har sagt att fotbollen kommer att rådfråga honom vid valet av ny förbundskapten. Ridsporten har en lika stor världsstjärna i Rolf-Göran Bengtsson och man får tro att ridsporten rådfrågar honom vid sökandet efter ny ledare.
 
Bland flera olikheter mellan de två sporterna är ekonomin kanske en av de väsentligaste. Fotbollen har resurser att anställa den man vill ha oavsett dennes begärda lön. Den möjligheten finns inte hos ridsporten som därför mer kanske får ta den man kan få.
 
Utöver olika ekonomiska resurser finns det också en annan stor skillnad. Fotbollen är beroende av skickliga spelare. För ridsporten räcker det inte med skickliga ryttare. Det behövs också hästar och eftersom ingen förbundskapten kan trolla är det lika angeläget att hitta nya hästägare som en ny förbundskapten.
 
Fotbollsförbundets första namn till ny förbundskapten har tydligen varit Sven-Göran Eriksson, vilket känns väldigt förvånande. Vad har ”Svennis” lyckats med de senaste tio åren utöver att tjäna mycket stora pengar? Inte har han väl tillfört sporten något direkt positivt under 2000-talet.
 
Förhoppningsvis har Ridsportförbundet en mer framåtsträvande vision i sökandet efter ny förbundskapten i hoppning. Att titta bakåt brukar knappast föra handlingen framåt.
 
”Svennis” borde förresten vara en potentiellt större tillgång för ridsporten än för fotbollen. Inte som förbundskapten men som hästsponsor. Han kan nog i princip köpa in en världshäst varje månad och ändå ha pengar över till hyra, mat och övrigt som behövs.
 
Hälsningar
Jörgen Ottosson
Webbredaktör
[email protected]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0